“Прокурор за един ден” е ученичка на Професионална гимназия по текстилни и кожени изделия,гр.София!

Училищния екип поздравява Яна Валентинова Маринова от 10 А клас.Ученичката завоюва ПЪРВО МЯСТО за успешно изпратено есе. Браво!

Инициативата е по идея на Кралската прокурорска служба към Британското посолство в София и допълва вече установената инициатива “Посланик за един ден”. Тя е предназначена за 👧🏻момичета и 👦🏻момчета на възраст между 16 и 18 години от ромски произход. Основните цели на инициативата са: да насърчи млади хора от ромски произход от цяла България да обмислят участие или кариера в системата на наказателното право, като им даде възможност да усетят какво е да бъдеш прокурор, да популяризира значението на върховенството на закона сред младите хора и да даде възможност на младите хора от ромски произход да добавят своя глас и гледна точка към въпроси, които засягат всички нас.

Яна Маринова ще присъства в ролята на сянка на прокурор в своя регион, ще посети местния съд и прокуратура и ще види как функционира правосъдната система в нашия град. Ще има възможност да чуе и ромски студенти от университети 📚, изучаващи право, висши прокурори и личности от системата на наказателното правосъдие. Програмата ще завърши с посещение на София, обиколка на града с посещение на ключови институции в областта на правосъдието, среща с висши прокурори, участие в дискусии за върховенството на закона и живота на прокурора.

Благодарим на Асоциацията на прокурорите, Център “Амалипе” и Младежката фондация “Арете” за подкрепата към инициативата.