Национален конкурс „Млади таланти в модата” 2016/2017.

Изящество и елегантност излъчва тоалетът, с който ПГТКИ се представи на националния конкурс „Млади таланти в модата” на тема “Цветя” проведен в Пловдив на 21.04.2017 г.

Представеният вариант рокля е пресъздаден от природната даденост и естествената красота на цветето кала.

Чашковидната основа на калата по цвят и форма е пренесена в гръдната и талийната част на роклята. Вталяването е постигнато чрез презраменно срязване на роклята и странични шевове, които позволяват моделиране (вталяване и разкрояване).

Състои се от 6 части (3 за предна част и 3 за гръб).

В лявата предна част на презраменното срязване е оформен отвор, който е взаимстван от фуниевидната форма на цветето. Постепенното разширяване на всеки детайл придава широчина, която по линията на подгъва в гръб преминава в дължина на шлейф и ъгъл от дясно с леко обърнат и засукан край, оформен чрез пластичен телен банел.

Горният край на роклята е обработен с укроена лента.

Цветът в областта на бюста е постигнат чрез рисуване със зелена текстилна боя с преливащ ефект.

Изработването на представения модел изисква плат с характерни свойства и цвят. Цветът е бял със свойство да задържа багрилните молекули, за да оцвети преливащо горната част на роклята.

Суровинният състав е полиамидна коприна (ПАК) – тоест химична/синтетична, която има голям афинитет към всички видове текстилни багрила.

Има добра еластичност, която я прави устойчива на мачкане. Повърхността на коприната е гладка, което е предпоставка за отразяване на пряката светлина и възприемане на блясъка и лъскавината като желан ефект, който използваме в долната част на роклята.

Структурата на плата е сплитка лито предаващ свойството плътност с ясно изразена равномерна лъскавина.

Основни материали:

– Бял плат „Тафта“ – 6.5 м / 1.40 м

Спомагателни материали :

– Подлепващо платно на текстилна основа – 0.40 м / 0.90 м

– Цип за скрито закопчаване – бял – 0.35 м

– Банелен тел – 7 м.

– Универсална текстилна боя – зелена в 3 цвята

Основните цветове са инспирирани от природата.