Дипломирам се – успявам!

„Семейните задължения и радости няма да ви избягат, но ще се чувствате много по-пълноценни, силни и независими, ако завършите образованието си“. С това послание Анелия Атанасова от Институт „Отворено общество – София“ се обърна към дванадесетокласничките от Професионалната гимназия по текстилни и кожени изделия в София, при които гостува само три месеца преди най-важните изпити в живота им до сега – матурите.

„И аз като вас мечтаех да се омъжа и да имам деца, разбира се“, продължава Анелия. Нейните родители са заминали да работят в чужбина, но непрекъснато са полагали усилия, за да могат децата им да имат различно от тяхното бъдеще. „Така успях да завърша Право във Великотърновския университет. Много от приятелите и близките ми се притесняваха как ще следвам в далечен град, че заради многото учене може да остана стара мома. Но нищо не съм пропуснала. Сега си имам и семейство, и деца, и работа, която обичам“, казва Анелия.

С наближаването на матурите нарастват и вълненията на момичетата за абитуриентския бал, но Анелия ги насърчава в последните седмици в училище да влагат същото желание и старание в ученето, както за подготовката за бала. Защото празникът е още по-ценен, когато си тръгнеш от училище с успешно положени зрелостни изпити и с диплома, която ти отваря нови възможности в живота. Момичетата посещават допълнителните часове по български и география, организирани от училището в партньорство с Институт „Отворено общество – София“ в рамките на компонента „Дипломирам се – успявам!“ на Програма „Мост към бизнеса“.